Volwassenen

Soms hebben we het gevoel dat we niet onszelf kunnen zijn of dat het ons niet lukt datgene te doen wat voor ons belangrijk is of wat ons gelukkig maakt. Die draken in en buiten jezelf beperken je om in je kracht te gaan staan, tot bloei te komen en te leven zoals jij dat zou willen. Samen ontdekken we wat jouw draken zijn en hoe we die kunnen verleiden meer een bijrol te gaan spelen in jouw leven, zodat jouw kern meer zichtbaar kan worden. Ik werk graag met de volgende draken:

 • ‘Alles moet perfect en ik moet alles aankunnen’.
 • ‘Is dit mijn leven nou?’. (Of: ‘Ik heb geen idee wat ik leuk vind of wil’)
 • ‘Niet kwetsbaar mogen zijn of emoties mogen tonen’.
 • ‘Mijn lijf doet niet wat ik wil en misschien is er wel iets mis’.

 

Bovenstaande draken kunnen resulteren in:

 • Lichamelijke (onverklaarde) klachten: spanning, (chronische) vermoeidheid en pijn, eetproblematiek.
 • Emotionele klachten: trauma, angsten, stemmingsklachten, weinig emoties of uitbarstingen van emoties voelen.
 • Psychische klachten: weinig zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld, niet goed weten wat je wilt.
 • Sociale klachten: je terugtrekken in grotere gezelschappen, niet jezelf kunnen zijn bij anderen, vastlopen in werksituaties.

 

De mooiste resultaten die we samen kunnen bereiken, zijn:

 • Je vol energie voelen, veel meer zin hebben om activiteiten te ondernemen.
 • Je vrij voelen om te zijn wie je bent.
 • Je blij voelen en weer kunnen genieten van de dingen in je leven.
 • Je lichter en luchtiger voelen, meer ruimte in je hoofd ervaren en minder zwaar aan zorgen tillen.
 • Weten wat je graag zou willen en de kracht in jezelf voelen om dat te gaan doen.

 

Ervaringsverhalen

Ingrid

is 53 jaar en heeft veel zorg voor haar oudere man. Ze raakt vermoeid, heeft veel last van spanning in haar hele lichaam, is boos dat ze het alleen moet doen, voelt een druk op haar hele borstkas en voelt een steen op haar maag. Belangrijkste ervaring bij PMT: tijdens een oefening voelt ze hoe bang ze is om weer te gaan voelen (de steen op haar maag), ze ervaart dat er kleine scheutjes verdriet vrij komen, dwars daar doorheen voelt ze de kracht in haar benen, voelt ze dat ze dieper kan ademhalen, dat ze in het verdriet kan ontspannen en het haar meer lichtheid geeft. Ze ontdekt dat ze bang is om ruimte in te nemen voor wat zij graag wil, ze heeft vaak gedaan wat zij dacht dat anderen van haar verwachten. Dit veroorzaakt de druk op haar borst. Ze wist niet goed meer wat zij graag wilde, maar bij PMT ontdekt ze wat haar blij maakt. Ze vraagt hulp in de zorg voor haar man, waardoor zij meer kan doen wat zij wil.

Ingrid: “Ik voel me steviger en krachtiger. Ik heb weer het gevoel dat ik onverwachte gebeurtenissen aankan. Ik heb ervaren dat ik mijn verdriet aankan. Ik voel me vrijer en vrolijker en ik ben weer gaan voelen wat ik wil”.

Hanneke

is 67 jaar, heeft in haar leven hard gewerkt, staat altijd klaar voor haar (klein)kinderen. Ze is een moeilijke slaper, heeft last van pijn en gespannen spieren in haar buik, schouders en nek, voelt zich continu gejaagd in haar lichaam en in haar hoofd (een kriebelgevoel alsof er beestjes in het hoofd zitten) en heeft last van hyperventilatie. Ze maakt zich zorgen of er niet iets mis is met haar lichaam en is bang dat het alleen maar achteruit gaat. Ze heeft vaak gedachten dat ze het nooit goed genoeg doet. Belangrijkste ervaring bij PMT: een balspel waarbij ze de pionnen van de ander om moest gooien: ze voelde kracht en boosheid in het gooien en speelde op een gemene, slimme manier de tegenspeler weg. Het niet perfect hoeven zijn, gaf haar erg veel plezier en vrijheid. Het nam de druk in haar borst en hoofd weg gaf haar een licht en luchtig gevoel, ze straalde in haar gezicht.

Hanneke: “Ik heb het gevoel meer controle over mijn spanning te hebben en er beter mee om te kunnen gaan. Ik heb anders leren ademhalen; die ademhaling helpt mij om rustiger te worden en uit het patroon te komen waar ik dan in zit.”

Stefan

is 38 jaar en tijdelijk uitgevallen op zijn werk. Hij heeft afwisselend veel en bijna geen energie, hij voelt zich vaak gejaagd en onrustig, het lijkt altijd chaos te zijn in zijn hoofd. Wanneer iets hem irriteert, schiet er een bliksemschicht door hem heen en ontsteekt hij in woede. Het voelt alsof alles en iedereen iets van hem wilt waar hij niet aan kan voldoen. Belangrijkste ervaring in de PMT: een ontspanningsoefening waarin hij alle prikkels van buiten los kan laten en zichzelf en zijn lichaam weer kan voelen. In die ervaring voelt hij kracht in zijn benen en rust in zijn buik en hoofd. Deze ervaring kan hij telkens weer terughalen wanneer hij in zijn werk met moeilijke klanten te maken heeft, waardoor hij dan de rust in zichzelf kan blijven voelen en kan doen wat hij voelt dat goed is.