Jongeren

Als tiener verander je van een kind naar een volwassen vrouw of man. Je lichaam ontwikkelt zich, waardoor het ineens heel anders kan voelen. De wereld vraagt van je om te ontdekken wie je bent en wat je wilt. Al deze uitdagingen en ontwikkelingen kunnen verwarrend voelen. Die uitdagingen noem ik vaak onze draken of monsters. Marije van Tembea kan je begeleiden bij de volgende draken:

 • ‘Grote spanning voor het maken van toetsen’.
 • ‘Alles perfect moeten doen op school, thuis en in sport of muziek’.
 • ‘Ik pas nergens echt bij’.
 • ‘Niemand begrijpt me’.
 • ‘Ineens erg boos worden op docenten of ouders’.
 • ‘Alles wel willen doen, maar nergens de energie voor hebben’.

Tembea kan je helpen je:

 • Vrijer te voelen om jezelf te zijn.
 • Krachtiger te voelen en te geloven dat je iets kan.
 • Meer plezier te hebben in de dingen die je doet.
 • Vol van energie te voelen en meer zin in activiteiten te hebben.
 • Fijner contact te kunnen maken met anderen.

 

Ervaringsverhalen

Coby

is 17 jaar en heeft sinds een ongeluk last van vermoeidheid en pijn in nek en schouders. Ze baalt hier erg van en is het vertrouwen in haar lichaam kwijt. Ze wilt graag weer conditie opbouwen en meer activiteiten, net zoals vriendinnen, kunnen doen. In de PMT leert ze haar lichaam te voelen en de grenzen te voelen die haar lichaam aangeeft. Ze ervaart hoe fijn het is om lichamelijk te bewegen, dat dit haar ook energie geeft. Ze ontdekt dat ze meer kan, doordat ze telkens op tijd stopt. Ze ontdekt tevens dat ze ontzettend boos is op haar lichaam en dat dit een deel van de vermoeidheid is. In PMT kan ze deze boosheid uiten. Belangrijkste PMT-moment: tijdens een tafeltennispotje voelt ze haar kracht en mept ze het pingpongballetje hard over de tafel tegen mij als tegenspeler aan. De lach breekt door op haar gezicht, ze voelt de kracht en energie in haar armen en benen en ze voelt zich vrijer om zichzelf te zijn.

Coby: “PMT heeft me geholpen eerder naar mijn lichaam te luisteren wanneer ik vermoeid ben. Ik heb ontdekt dat sportspellen mij energie geven, ik wist niet meer wat mij energie gaf.

Lianne

is 16 jaar en heeft op school erg veel last van spanning. Wanneer ze toetsen heeft, slaapt ze de dagen ervoor erg slecht, niets lijkt dan te helpen. Hetzelfde heeft ze bij het presteren in haar muziek. Ze voelt erg veel spanning in haar buik. Daarnaast heeft ze het gevoel nergens echt bij te horen. Ze heeft een tijdje gespijbeld op school, geëxperimenteerd met alcohol, maar merkt dat dat allemaal niet echt bij haar past. Ze kan erg boos worden en felle opmerkingen maken naar docenten en ouders. Belangrijkste PMT-moment: tijdens het boksen kan ze haar kracht en boosheid uiten, ze staat steviger op haar benen. Dit geeft haar vertrouwen in zichzelf, waardoor de spanning in haar lichaam zakt. Ze ontdekt dat ze meer zichzelf kan zijn en dit geeft haar ontspanning en plezier.

Lianne: “Ik heb het gevoel dat je me goed begrijpt, waar eigenlijk niemand anders dat doet. Op de momenten dat ik een beetje gespannen ben, helpen de ademhalings- en ontspanningsoefeningen goed. Ik ontdek steeds meer wanneer ik mezelf kan zijn en hoe daardoor de spanning lager wordt.”

Stefan

is 13 jaar en vindt het erg moeilijk om te praten. Wanneer iemand iets aan hem vraagt, neemt de spanning bij hem toe, gaat zijn hart sneller kloppen, krijgt hij het warm en weet hij in zijn hoofd niet meer wat hij moet zeggen. Hij vindt het moeilijker om in een groep te praten dan 1-op-1. Belangrijkste PMT-moment: wanneer we in een groepje paaltjesvoetbal doen, is Stefan eerst op de achtergrond aanwezig. Langzaamaan neemt hij meer initiatief, pakt hij de bal meer af van anderen, zoekt hij meer contact wanneer hij probeert te scoren. Zijn gezicht is open, het plezier straalt er vanaf, zijn lichaam is meer ontspannen. Af en toe maakt hij een korte opmerking. Hij ontdekt dat hij in spel meer zichzelf kan zijn, meer contact kan maken, zich krachtiger en ontspannen voelt.

Stefan: “Ik voel me blijer wanneer ik voetbal”.