Interactieve zelf-resonantie (IZR)

Interactieve zelf-resonantie (IZR) is ontwikkeld vanuit traumaverwerkings- en hechtingstheorieën en het werk van de Duitse psychotherapeut dr. Franz Ruppert (methode Identiteitgeörienteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT)). Margriet Wentink van opleidingsinstituut Interakt heeft zijn methode verder ontwikkeld tot de traumaverwerkingsmethode interactieve zelf-resonantie.

In het 3-delige model van dr. Franz Ruppert gaat hij ervan uit dat we bestaan uit een gezond deel, gekwetste delen en overlevingsdelen. Ondanks alles wat we hebben meegemaakt, blijft er altijd een deel in ons gezond. Een trauma/kwetsuur kan gezien worden als een (intens) stressvolle en pijnlijke ervaring die op dat moment niet volledig verwerkt en geïntegreerd kon worden in het zelf, bijvoorbeeld doordat het te overweldigend was of doordat er weinig steun was om de beleefde gevoelens toe te laten. Gekwetste delen zijn die delen die de stressvolle en pijnlijke herinnering met bijbehorende emoties dragen. De overlevingsdelen laten zien welke reactie er nodig was op het trauma om te kunnen overleven.

In de methode Interactieve zelf-resonantie, door mij ook wel resonantieproces genoemd, wordt gewerkt met het formuleren van een verlangen of een vraag in een enkele zin. Wanneer iemand een verlangen formuleert is diegene zich maar deels bewust van wat het verlangen raakt in hem of haar. Een groot deel van wat er raakt (resoneert) op de woorden in de zin, is onbewust. In deze methode vraagt degene die het verlangen geformuleerd heeft mensen (resonantiepersonen) te staan voor een woord uit dat verlangen. Op deze manier wordt de innerlijke dynamiek rond een verlangen buiten degene zichtbaar in de resonantiepersonen en is het als het ware een spiegel van het on(der)bewuste.

Een voorbeeld van een verlangen is ‘Ik wil mezelf zijn’. In een woord kan zich oude pijn tonen die belemmert om je leven te leven zoals jij dat wil. Soms toont zich een herhalend patroon. Er kan een deel zichtbaar worden wat zich geïdentificeerd heeft met een reactie van een van de ouders. Een gezond deel dat goed beschermd is geweest kan zichtbaar worden. In een resonantieproces wordt zichtbaar hoe deze delen zich ten opzichte van elkaar verhouden en welke beweging er mogelijk is om deze delen te integreren in het gezonde deel. Hierdoor helpt dit proces om naar het geformuleerde verlangen te bewegen en zo een stap te zetten in je bewustzijnsontwikkeling.

Op een middag is ruimte voor drie mensen om een eigen proces te doen aan de hand van een verlangen, vraag of losse woorden en daarnaast drie extra mensen die kunnen resoneren in de processen van een ander.